Taubesällskapet i Skåne
c/o Lars Närwall
Regementsgatan 52 A, lgh 2801
217 48 Malmö

Taubesällskapets historia

 Taubesällskapet i Skåne

Postadress: c/o Tuppens Servicecentra
Tessins väg 10
217 58 Malmö

Malmö 2014

Sällskapet Astri & Evert Taubes Vänner i Skåne bildades hösten 1996 i Vellinge. Initiativtagare var Harry Fahlström, Olle Lundberg och Leif Brost. Till ordförande utsågs Jan Omfors.

Harry, var ordförande i modersällskapet Astri & Evert Taubes Vänner och han och hans hustru Maj-Britt var goda vänner med Astri och Evert. Sällskapet har ordnat många stora konserter i bl a Globen och Stockholms Konserthus och återkommande artister är Lill Lindfors, Sven-Bertil Taube och ett antal kända trubadurer. I Väst arrangerar dottersällskapet Västanvind varje år de populära Taubespelen i Tanum Strand. Tidigare förlagda till Flatön.

Olle Lundberg bosatte sig i New York och var vid vårt sällskaps bildande ordförande i sällskapets amerikanska avdelning.

Leif Brost är bärnstenssnidare, kulturarbetare och naturälskare och han fick idén att bilda den skånska avdelningen efter att ha träffat Sven-Bertil hemma hos Olle i New York.

Andra eldsjälar som var med på Hvellinge Gästis 1996 är Göran D Svensson (vår store fixare, föredragshållare och hedersmedlem), Rigmor Schill (som doktorerat på Evert Taube) och Lars Grundell, vår första kassör. Andra dottersällskap finns i Bjursås, Påskallavik, Göteborg, Köpenhamn, Helsingfors, Sandvika, New York och Bangkok. På gång är ett nytt sällskap med bas i Buenos Aires. Vi satte första stenen på plats när vi 1999 åkte till Samborombon. Ett glatt gäng Taubevänner som alla kramade om Carmencitas dotter, donna Mathilde, innan de åkte hem från estancian San Martin. På gång är även sällskap i Santiago de Chile och Rio de Janeiro.

Vårt skånska sällskap har idag cirka 200 medlemmar och tyngdpunkten ligger i sydvästra Skåne. De olika sällskapen har totalt 4 500 medlemmar. Här i Skåne har vi ordnat resor, utflykter, allsångskonserter, kurser i argentinsk tango, träffar med trubadurer, god mat och allsång samt körseminarier. Vårt sällskap har en kör som samlas en gång i veckan under ledning av Ingegerd Håkansson, körens ordförande och Jan Ek (körledare och dirigent). Kören har också årliga uppsättningar av sånglustspelet ”Rönnerdahl drömmer”. Idag är 54 personer medlemmar i Taubekören.

Vår målsättning är att låta trevliga personer i alla åldrar komma samman och lyssna på duktiga taubetolkare och även delta i allsång. Vi försöker också på olika sätt sprida kunskap om Evert och föra vidare det kulturarv som han efterlämnade.

Om du tycker om Taubes musik och vill avnjuta den i sällskap med andra Taubevänner 3-4 gånger om året, kontaktar du lämpligtvis Siv Vigstrand, 0705-91 59 30. Siv ansvarar för vår föreningstelefon. Medlemsavgiften är 150:- per person. Du betalar in avgiften på vårt postgiro 500 32-2

Du får också Taubebladet, som utges med 4 nummer per år.

Har du e-postadress, glöm inte att ange även den!
Hjärtligt välkommen i vårt sällskap!

Skriven av Håkan Lundh 2004, f d ordförande
Uppdaterad 2014 av Karin Hanström